KEBO dostarcza środki przeciwpieniące do spożywczych zakładów produkcyjnych. Ze względu na swoją specjalną formułę mają one właściwość natychmiastowego rozprowadzania się w medium, które ma być odpieniane i równie szybko przedostają się na powierzchnie międzyfazowe w celu wypierania zawartych w nich substancji tworzących pianę.
Jest to niezależne od wartości pH oraz rodzaju i stężenia rozpuszczonych substancji, jak również różnych czasów przebywania w słodkich sokach. Nie są lotne z parą wodną. Na podstawie mechanizmów procesów granicznych można wytłumaczyć, że odpieniacze określonych typów mogą osiągnąć najwyższą skuteczność tylko w określonych zakresach temperatur.

KEBOSPUM KIS
Środek przeciwpianowy wolny od silikonu i olejów mineralnych
Zastosowanie i własności:
KEBOSPUM KIS pomimo, że sam jest środkiem powierzchniowo czynnym posiada wyjątkowo małą zdolność do tworzenia piany, a po dodaniu do cieczy skłonnych do pienienia przeciwdziała jej powstawaniu. KEBOSPUM KIS posiada specyficzną własność, ze względu na swój charakter chemiczny, natychmiastowego rozprzestrzeniania się w pieniącym medium w pobliżu powierzchni granicznych i wyparcia substancji tworzących pianę (saponiny, białka i inne).
KEBOSPUM KIS wykazuje we wszystkich cieczach jednakowo dobre działanie przeciwpianowe, niezależnie od wartości pH medium lub stężenia rozpuszczonych w nim substancji oraz różnych czasów przebywania w sokach cukrowniczych.
KEBOSPUM KIS nie przechodzi do pary wodnej.
Mechanizmy zjawisk zachodzących w pobliżu powierzchni granicznych determinują stosowanie odpowiednich środków przeciwpianowych. Różne środki osiągają maksimum swojej skuteczności w różnych przedziałach temperatury.
KEBOSPUM KIS stosuje się w temperaturze powyżej 40°C tzn. znajduje zastosowanie w
następujących etapach procesu technologicznego:
a) etap soku surowego: ekstrakcja, woda wysłodkowa
b) etap oczyszczania soku: nawapnianie, przygotowanie mleka wapiennego, saturacja, dekantacja
c) etap gotowania cukrzyc: warniki
Informacja o zgodności z obowiązującymi przepisami:
Przy stosowaniu zgodnie z wytycznymi i ustaleniami KEBOSPUM KIS spełnia wszystkie wymagania ustawy o środkach żywności i środkach użytkowych (Lebensmittel- und Bedarfsgegenstände – Gesetz LMBG § 11 Abs. 2 Satz. 1).


KEBOSPUM AS
Środek przeciwpianowy do wody spławiakowej
Zastosowanie i własności:
KEBOSPUM AS posiada ze względu na swój charakter chemiczny specyficzną własność natychmiastowego rozprzestrzenienia się w pieniącym medium w pobliżu powierzchni granicznych i wyparcia substancji tworzących pianę (saponiny, białka i inne).
Mechanizmy zjawisk zachodzących w pobliżu powierzchni granicznych determinują stosowanie odpowiednich środków przeciwpianowych. Różne środki osiągają maksimum swojej skuteczności w różnych przedziałach temperatury. KEBOSPUM AS stosuje się w zakresie temperatury od 0°C do 30°C.
Wynika z tego że głównym obszarem stosowania KEBOSPUM AS w cukrowni jest cały obieg wody spławiakowej, począwszy od spłukiwania buraków poprzez transport do myjki, jak również mycie i transportowanie ogonków.
Stosowany jest m.in. w cukrowniach i krochmalniach.
Informacja o zgodności z obowiązującymi przepisami:
Przy użyciu stosownie z przeznaczeniem KEBOSPUM AS wypełnia wymogi Kodeksu żywności, przedmiotów użytkowych i pasz (Kodeks żywności i pasz – LFGB, §6, stan: nowe opracowanie opublikowane 30.06.2017 I 2147).


KEBOSPUM KVI
Środek przeciwpianowy przeznaczony dla cukrowni buraczanych
Zastosowanie i własności:
KEBOSPUM KVI pomimo, że sam jest środkiem powierzchniowo czynnym posiada wyjątkowo małą zdolność do tworzenia piany, a po dodaniu do cieczy skłonnych do pienienia przeciwdziała jej powstawaniu. KEBOSPUM KVI posiada specyficzną własność, ze względu na swój charakter chemiczny, natychmiastowego rozprzestrzeniania się w pieniącym medium w pobliżu powierzchni granicznych i wyparcia substancji tworzących pianę (saponiny, białka i inne).
KEBOSPUM KVI wykazuje we wszystkich cieczach jednakowo dobre działanie przeciwpianowe, niezależnie od wartości pH medium lub stężenia rozpuszczonych w nim substancji oraz różnych czasów przebywania w sokach cukrowniczych.
KEBOSPUM KVI nie przechodzi do pary wodnej.
Mechanizmy zjawisk zachodzących w pobliżu powierzchni granicznych determinują stosowanie odpowiednich środków przeciwpianowych. Różne środki osiągają maksimum swojej skuteczności w różnych przedziałach temperatury.
KEBOSPUM KVI stosuje się w temperaturze powyżej 40°C tzn. znajduje zastosowanie w następujących etapach procesu technologicznego:
a) etap soku surowego: ekstrakcja, woda wysłodkowa
b) etap oczyszczania soku:nawapnianie, przygotowanie mleka wapiennego, saturacja, dekantacja
Informacja o zgodności z obowiązującymi przepisami:
Przy stosowaniu zgodnie z wytycznymi i ustaleniami KEBOSPUM KVI spełnia wszystkie wymagania ustawy o środkach żywności i środkach użytkowych (Lebensmittel- und Bedarfsgegenstände – Gesetz LMBG § 11 Abs. 2 Satz. 1).
KEBOSPUM KVI odpowiada zaleceniom zarządzenia FDA 21 CFR § 173.340.
